Tales from Two Cities

Friday, January 21, 2011

Terhegeh hegeh nak update !!!

Dah nak habih hari ke 21 pun untuk tahun 2011 ni baru terhegeh hegeh nak update kannnnn !!! Giler aaaahhh !!!! Apa makcik sorang ni bikin sampai tak update??? Takde apa sangat pun selain keja keja hakiki dan family....cuma vitamin M yang keterlaluan ajer...Yang rajinnya cuma pergi blogwalking...singgah sana sini...tu memang tak tinggal aaaaa..Datang hari tak sempat baca, tengok gambar pun dah senang hati....kendian baru backtrack baca semula...Punyalah menggila vitamin M tu kannn....heheheheh...

Saja saja untuk kenangan sendiri, nak buat recap of 2010 lah...

1. Akhirnya kami selamat berpindah dari UK P*e*r*d*a*n*a ke Bukit A/b*a*n*g*s*a after 8 years. More spacious untuk keluarga kami yang semakin berkembang ni...Similar to when kami pindah ke UK P*e*r*d*a*n*a dulu, masa tu tengah sarat 8 bulan...pindah on weekend, Isnin pi check-up terus kena warded sebab bp tinggi, kaki plak bengkak...hahahhaa...penat sangat berpindah agaknya...Alhamdulillah takde apa-apa..So masa pindah ke Bukit A/b*a*n*g*s*a pun tengah sarat gak, 6 bulan...cuma nasib baik lokasi dekat, so pindah barang sikit sikitlah...kemas pelan pelan...

2. Tahun sakan berjalan juga nampaknya walaupun perut adalah makin beso...Ke Medan masa preggy
4 bulan, ke Kuala Terengganu dan Shanghai masa dah 7 bulan. Puas la heret perut ni ke sana sini...Alhamdulillah dikurniakan kesihatan yang baik...

3. 12 April 2010, kami dikurniakan dengan sorang lagi baby girl..so dah ada 4
girls...waahhh...ramai gak anak aek...heheheh...Alhamdulillah...Kami tak kisah jantina pun, ada rezeki boy, ada ler...kalau takde, tak apa..syukur dengan apa yang ada...

4. Habih aje pantang anak ke-4, pakcik yang jaga my kids sejak anak pertama berusia 2 bulan, akhirnya pergi selamanya selepas setahun lebih dia sakit dan terlantar. Walaupun dia dah lama sakit tapi perginyer mengejut...perginya pada hari yang sepatutnya dia dah boleh discharge dari wad. Mengejut sepertimana mengejutnya bila dia tetiba jatuh sakit, lumpuh dengan tak semena mena...Terima kasih yang tak terhingga kerana telah menjaga anak anak kami dengan penuh kasih sayang, Tuhan saja yang membalasnya...Moga rohnya dicucuri rahmatNya dan ditempatkan dikalangan orang beriman...

5. Dapat adik ipar lagi bulan October bila my 5th brother selamat bernikah...alah orang setaman aje...naik kereta tak sempat masuk gear 4 pun dah sampai...heheheh...

6. On work, biasa biasa aje...gitulah adanya...Walaupun markah appraisal naik banding tahun lepas, aku still yang terendah among the rest...Tapi member-member yang lain cakap masa before jumpa bos, depa pun markah rendah tapi lepas argue dengan dia, naikla...cuma aku aje tak sempat jumpa bos sebab terpaksa cuti, makcik ada hal...So, aku just anggap takde rezeki nak markah tinggi la tahun ni...tapi takper...nanti bila dapat increment, sama aje dengan orang yang markah tinggu tu sebab dalam range yg sama...heheheh...so takde hal lah...

7. On work jugak, alhamdulillah murah rezeki...U*n*i*K*L bermurah hati bagi semua staff service
allowance amounting to RM300 monthly starting October sebab katanya cost sara hidup yang makin tinggi. Syukur sangatlah sebab rasanya tu lebih tinggi daripada increment yang akan dapat nanti. Last few years dah bagi RM100 for phone allowance...Rezeki rezeki...

8. Murah rezeki jugak, tahun ni dapatlah bonus setengah bulan gaji...setengah pun setengahlah
kan..daripada nan ado...Dapat gak buat beli persiapan anak-anak nak sekolah kan...

Tahun 2011, bakal meningkatkan lagi usia, insya Allah jika panjang umur...dah tengah-tengah 3
series dah...Anak-anak pun dah makin membesar...yang sulung dah masuk darjah 3, yang second darjah 1, then 4 tahun..pastu kecik sekali tu 1 tahun...Layan gambar masa nak start persekolahan plak... First day of school, kakak...saya dropkan aje kat depan sekolah sebab dah darjah 3 kan..dia pun dah tau kelas kat mana semua. Tahun ni masih lagi pengawas...omak suka sebab dapat maintain kasut hitam...hahahaha...tak yah pening tengok kasut berceloreng...dasar malas omaknyer nih !!!Rambut 3 beradik tu saya kasi potong pendek terus...ni semua gara-gara cik Ku yang menyerang dengan ganasnya...rambut memasing lebat plak tu...Pakai syampoo khas tu pun dah 2 botol, beli plak losyen khas...semua tak jalan beb !!! Makcik sorang ni sampai kengkadang pun sampai rasa ada aje benda merayap atas kepala...cepat cepat kasi cuci, sikat semua....Takut wooo !!! Sampai ke baby pun kena..sib baiklah rambut tu tak berapa lebat dan panjang lagi, gigihlah omaknya nelek kepala baby asal ada can...Kalau boy, memang dah confirm omak eh potong stail mawi world gitu aaa !!!




















Tahun ni my Dina masuk kelas pendidikan khas...Asalnya kami interview kat SK P*o*l*i*s D*e*p*o*h...Untuk pendidikan khas, sudah ada blok baru...cantik dan kemas...toilet pun dalam kelas...tapi bila surf surf internet, baru tau ada kelas PK tu kat SK Tmn P*e*r*m*a*t*a, kat belakang Giant...siap ada blognyer...http://sktamanpermata.com/pendidikankhas/...seronok tengok gambar gambar yang cikgunyer post. Kami bincang dan putuskan untuk cuba tukarkan sekolah ke situ sebab dekat, sekali jalan dengan kakaknya, boleh hantar dan amik sekali harung. Alhamdulillah ada rezeki kami, walaupun macam macamlah karenah kat pejabat gomen tu...kejap cakap camni, kejap camtu, janji gini tapi takde pun. Daripada 2 Disember 2010 sampailah lepas krismas....pegawainya janji nak call semula lepas Krismas...27 hb...bila kita call, meetinglah...tak tau lagi penempatanlah...katanya budak pendidikan khas diaorang buat last sekali sebab tak ramai...ni sekolah dah nak bukak dah nih...Esoknya call lagi, dan lagi dan lagi...last last hubby dah bengang, pergi terus ke pejabat pendidikan G*mb*k, cakap dia daripada pejabat PM, nak jumpa orang paling besar kat situ...gedebak gedebuk, alhamdulillah settle hari tu jugak !!! Rupanya surat yang patutnya pegawai tu sign, si kerani sudah peram atas meja dia, atas tray dia, dah dia dah pergi bercuti sampai tahun 2011, dia peram daripada 2 Disember lagi...Boleh gitu??? Sib baik kerani tu takde kat situ, kalau tak...eiii...tak taulah...Hubby cakap kat big boss situ, dia tak suka nak terjah camtu, that was the last resort..tapi kita ni menunggu, tunggu dan tunggu...bila call asyik kata belum tau...rupanya??? Perammmmm !!!!




















Sakit aje hati bila ingat...dah dah...Tukar topik...first day Dina @ school. Dia tak mo masuk kelas without me. Dia dah duduk, dia siap tarikkan kerusi sebelah suruh mommy duduk jugak...puas ler mujuk..bila dah ramai kids dalam kelas, dia leka, mommy dan daddy pun susup sasap lari sembunyi...intai dari tingkap aje..nampak dia mencarik ajer...tapi tak nangis lagi..sekali mommy lalu depan kelas dia, dia ternampak, dia menjerit mommy !!! pastu berlari keluar kelas, peluk mommy..pastu terbasahler seluar...heheheh...according tu hubby, minit ke 17 dia sudah basah...sian dia....takperlah, bawak dia ke toilet, salinkan track bottom...hantar dia balik ke kelas...tu pun tunggu dia leka baru boleh lari dari kelas...mommy sampai terpaksa nyorok belakang kerusi masa nak kuar tu sebab dia dok jauh dari pintu...masa rehat kami tunggu dia kat kantin...Kelas Pendidikan Khas (PK) rehat lebih awal daripada orang lain, 9.30 depa dah kat kantin. Dari jauh dia nampak kami, berlari dia...terus peluk dan mintak dukung...nangis mendayu...alahai anak !!!! pujuk dia, kasi dia makan...dia ok lah...kul 10 hantar balik ke kelas...kami tinggalkan sampailah waktu dia balik...Dia tak sabar dah nak balik...dia kata "intan enat(penat)...".
















First day of school, mesti bawak lunch McD sebab mesti lalu depan tu...tahun depan insya Allah bertiga plak sekolah...




















Second day, kami hantar ke kelas but still kena tunggu dia leka baru boleh tinggalkan...kami pi breakfast dulu...tapaukan dia meehoon, balik semula for her recess...sukanya dia nampak kami dah tunggu kat kantin. Lepas rehat, hantar semula ke kelas...adegan lari senyap senyap masih lagi berlaku..then kami balik rumah...pukul 12.30 baru pergi amik dia...Takde nangis dah...Improvement di situ... Third day, kami hantar pagi aje...pastu terus balik...so that dia belajar adjust untuk rehat di kantin dengan kawan kawan dan pembantu pengurusan murid (PPM). Kami bagi dia RM2 untuk buat belanja...Kul 12.30 pi amik dia..Alhamdulillah dia ok ok aje....:)

Secara keseluruhannya, she's adjusting very well. PPM pun cakap senang jaga dia. Starting minggu ni pun hantar pagi dah takde adegan lari senyap senyap dah...Dia dah boleh salam, peluk cium bila hantar dia ke kelas pagi pagi. Dah boleh say bye bye dah...cuma selasa pagi tu dia jatuh masa nak PJ...berdarah bibir...cikgu call tanya nak bawak klinik tak...berdesup la kami pi amik dia kat sekolah...sampai sampai dia tengah tengok TV. Darah dah berenti...Cikgunyer cakap, masa nak cross longkang, dia tersadung agaknya...Pagi tu memang dia terlebih excited sebab first time pakai baju PJ, baju barulah katakan..then first time nak main kat luar...nak PJ kan...nak buat cemana..dah jadik..bawak ke klinik, sib baik tak kena jahit. Demam gak lah 2 hari...bibir pun ada macam Angelina Jolie dah...yang kami tak perasan rupanya gigi dia tanggal masa dia jatuh tu...Aduhai !!! Gigi tu memang dah longgar...impak jatuh tu agaknyer terus tanggal..dah second day jatuh baru perasan pasal gigi tu...Hari ni dia tak sekolah lagi, kasi dia rehat...Isnin nanti baru hantar semula...




















So tahun ni jadual kami pack sikit...Kalau dulu, kuar rumah lambat sikit sebab Kakak sekolah petang...tahun ni Kakak dan Dina sekolah pagi, 6.40 dah kuar dari rumah, hantar Dian dan Darin ke rumah makcik...then drop kakak kat sekolah dia barulah ke sekolah Dina. Sampai sekolah, mesti bawak dia ke toilet dulu, sheeshee before start kelas...then baru hantar dia ke kelas. Dan dia mesti dok ingatkan daddy dia pasal duit belanja...dalam kereta asyik dok cakap aje "Daddy, bak wit"...nanti sampai sekolah, dia sendiri bagi kat PPM. On toilet train, PPM akan bawak ke toilet every now and then. Kalau dengan kita, dia dah boleh bagitau dia nak sheeshee, dah bolehlah tahan kalau rasa nak sheeshee...memula dulu, dia baru ckp nak sheeshee, dah terlepas dah...cuma poopoo ajelah lagi dia tak biasa nak bagitau kat PPM. Last week terlepas kat sekolah, PPM kata sikit aje baru...rasanya once dia dah comfortable dengan PPM, dia akan boleh bagitau bila nak poopoo... Untuk hubby plak, pagi dia masuk office, then by the time kids dah nak habih waktu sekolah, dia akan rush back to fetch them...Pergi amik Dina dulu, then amik Kakak...kalau sempat, dia bawak kids pergi lunch...kalau tak, dia drop kat rumah makcik then rush back to work kat Damansara. Penat? Memang penat tapi takperlah..small matter aje tu....orang kata alah bisa tegal biasa kannnn...




















On my other 2 kids, Dian...sian dia boring aje sebab kakak kakak dah sekolah. Lunch time aje dia dah tunggu kat pintu, tunggu kakak kakak balik sekolah...Barulah ada geng nak main...She has been a great help. Kalau dia terjaga pagi time kakak bersiap pergi sekolah, dialah sibuk amikkan stokin dan beg sekolah Dina...dia cakap nanti dia pun nak sekolah jugak...:) My baby boolat...sudah 9 bulan...Tengah melasak yang amat amat...Kalau tengok muka dia, ada aje lebam...kat dahi, kat pipi, kat dagu...dok meniti sana sini, pastu lepas tangan dia...dari sofa or katil, asyik nak terjun kepala aje dulu...dah sekali jatuh dari katil dah masa orang tengah sibuk mandikan kakak nak pi sekolah..tau tau dah meraung dah...Gigi pun dah ada 6 batang....4 kat atas, 2 kat bawah..segala benda mau dimakannya...dia takmo bubur..dia nak things yang dia boleh kunyah kunyah...nganga ajelah kalau orang sua...masa 6 bulan, dah 9 kg..la ni mesti dah 10 kg agaknyer... Ha amik ko !!! Sekali update !!!! heheheheheh....Buat kenangan...:)

5 Comments:

  • Amboii..pjgnya story kali ni. Tu la.. jrg2 update tu yg byk tul citer skali tulis.. :)

    Macam boy seme2 jadinya... tapi cute je..

    Dina dah sekolah ye.. pengalaman baru lagi kan.. mcm best je tengok.. Smg Dina dapat bersekolah dgn baik.. Nampak hepi sgt dia dpt g sek tu..

    By Blogger Azma, at January 22, 2011 12:04 AM  

  • ambik kau.. sekali update salam lelap nak baca hehe

    By Blogger zino, at January 22, 2011 7:54 AM  

  • Finally ada update hehehe

    By Blogger Arena, at January 23, 2011 4:21 PM  

  • ambik napas..ambik napas..tu dia.
    sekali apdet berjela-jela..hehe

    By Blogger HappyIrfa, at February 16, 2011 4:25 PM  

  • Kak Azma...itu ler jadik bila jarang update..:)

    Bro Zino...dah jadik bedtime story ler pulak iyer..heheheh

    Cekna....update berjela kekdahnya, you !!!

    Irfa...hembus nafas...tarik nafas...pengsan terus !!! hahahah...banyak nau le plak nak citer iyer...:)

    By Blogger KLMari, at February 25, 2011 3:19 PM  

Post a Comment

<< Home