Tales from Two Cities

Thursday, June 24, 2010

Back to work

Uwaaaaa !!!! Sudah masuk kelija....2 bulan cuti rasa macam cuti 2 minggu aje...cepat benau !!! Isnin minggu lepas KLM masuk kerja semula...Benda pertama KLM buat, kemas my workstation yang dah berhabuk tu....pulak tu bos dah tukarkan tempat duduk kami...so, new place for me...Sakan membuang segala mala dokumen berkurun yang dah tak guna lagi, transferkan all the fridge magnets and key chains, susun semula barang barang atas meja...sambil sambil tu, check and clearkan e-mail yang berderet tu...Tu jelah kerjanya first day start masuk office...hehehehehe..

Sad news...suami makcik KLM yang jagakan my kids tu dah meninggal pada 21 May yang lepas. It was so sudden....Dia dah sakit for over a year...been in and out of hospital. Something to do with his prostate...Then dia buat operation for his batu karang pulak. Admitted kejap, then dia ok, balik rumah...sempatlah jumpa my baby 3 times...dia teringin sangat nak tengok...then bila dia pergi for his follow up for the ops, terus kena tahan sebab rasanya ada bleeding...Tapi kita tengok dia luaran, macam sihatlah...rajin call nak cakap dengan my kids especially Intan and Dian...Dok sebut sebut rindu, hubby pun bawak kids to hospital to see their atuk...Alhamdulillah sempatlah budak budak ni jumpa walaupun tak lama...

Hari arwah pergi tu (Jumaat) adalah hari yang sepatutnya arwah discharge. The night before pun arwah dah call mak lang KLM bagitau yang dia nak balik rumah dah...seronok sangat, jemu dah dok hospital nih...Pada makcik KLM pun dia ckp, doakan takde lagi benda benda berat jadik pada dia...Tak sangka sungguh rupanya memang dia nak balik rumah terus...Makcik KLM pun tak de sama masa arwah pergi. Makcik balik rumah Khamis malam tu, thinking that esoknya dah nak discharge kan...pagi kul 7 lebih hospital call makcik informing that arwah dah nazak..arwah pergi masa makcik on the way ke hospital. Mengikut kata pakcik katil depan arwah tu, lepas ngaji pagi tu, nampak arwah dah lain macam, terus panggil nurse. Alhamdulillah, arwah pergi dengan tenang...Teringat kata kata arwah, bila KLM dah start keja nanti, belilah baby cot tu, boleh letak sebelah katil dia, boleh dia tengokkan baby kalau makcik keluar...hmmm..so sad...Dania pun terkejut, berkali kali dia tanya betul ke atuk takde dah when I woke her up to tell the news. It took her quite some time to accept it, then dia menangis and peluk KLM..kesian plak tengok...yerlah, dia dah dijaga since dia 2 bulan sampai umur dia 8 tahun...dan dia tak penah melawan kalau atuk dia yang cakap. Atuk dia panggil sekali aje, dia datang...dan dia banyak jaga atuk masa atuk sakit, amikkan makanan, turun naik katil to wheelchair...Mestilah dia sangat sangat terasa...

Arwah was a teacher kat sekolah Dania. Cikgu Bahasa Inggeris dan cikgu disiplin...He was so proud of Dania each time Dania dapat award or hadiah from school, like Smart Student of the Month, menang pertandingan ke, masuk acara ke...bila Dania balik dari sekolah and showed him the awards or presents, mesti arwah menangis...Selalunya dia akan cakap, kalaula atuk sihat, mesti atuk pergi tengok Dania...

Sepanjang cuti sekolah hari tu, dia stay kat rumah makcik, pagi pagi dia ikut makcik pergi kubur...alhamdulillah dia dah boleh baca surah Yassin. Makcik citer, tiap kali datang, dia akan bersihkan kubur atuk dia and sometimes kubur kubur sebelah...siap cakap, "Atuk, Dania datang ni" and tiap kali nak balik, "Atuk, Dania balik dulu". Sejak arwah takde, Dania memang stay kat rumah makcik KLM. Makcik citer, sebelum arwah pergi hospital untuk follow up tu, dia ada pesan kat Dania, kalau atuk takde, Dania jangan tinggal nenek yer, jaga nenek...Rasanya dia dok teringat pesan arwah tu yang buat dia nak stay dengan makcik. Seingat KLM, sejak arwah takde ni, tak sampai 5 kali pun Dania balik rumah dengan kami sampaikan Dian tanya, "mommy, kakak tu tak nak balik rumah kita ke?"...Sunyi gak rumah bila dia takde, tapi takperlah....kalau takde Dania, nanti makcik tinggal sensorang plak...ada Dania, ada gak dia teman....

Intan and Dian plak...masa awal awal dulu ada gak tanya atuk mana..or bila kita tanya atuk mana, diaorang cakap kat hospital..sakit...Masa tengok jenazah pun, Dian cakap atuk pengsan...tapi bila dah dibawa ke kubur, lama lama diaorang taulah yang atuk tak kan balik lagi...Dian cakap rumah atuk kat tanah.....atuk dah tak sakit lagi....Hmmm...kids....:(

Updates on my baby....Baby dah botak Jumaat lepas...nampak bulat aje dia...kuat betul nyusu...kalau expressed milk tu, KLM dah setkan each bottle between 3-4 oz...sekali minum aje tu...pastu formula milk pun sehari sekali bagi kalau time KLM keja, tu pun bagi dalam 1 to 2 oz ajer...malam tidur pun lewat gak, kul 11 lebih malam tadi dok bulat aje mata dia, mulut dok riuh aje, muncung muncung dia nampak kita, tangan dok ngapai aje mintak angkat...tapi oklah dia tidur lewat sebab dia tak bangun nyusu malam. Dekat nak subuh or subuh baru dia bangun. Just nicelah time kita bangun nak bersiap gi keja...Alamak, citer citer pasal baby, rinduler plak...ishhh...Tak sabar nak balik !!!!




















Labels:

8 Comments:

  • syeeda

    mesti berat hati nak tinggal baby kan.. teringat senyum dia tangis dia.. alahai bes pulak ingat masa ika baby dulu.. ehhehe

    Alfatihah buat atuk..semoga perjalananya dirahmati dan dalam kesejahteraan Allah jua

    By Blogger Zareda Norman, at June 24, 2010 4:14 PM  

  • Terasa kejap aje dah 2 bulan kalau bercuti ni...

    Anak kecik pun nampak sihat...geram tengok...

    AlFatihah buat atuk...semoga ronya dicucuri rahmat...

    By Blogger aNIe, at June 24, 2010 9:52 PM  

  • Salam KLM,

    gerammmmmnya tengok baby ni...
    montel...!

    Semoga roh atuk ditempatkan bersama2 org yg beriman. Amin

    By Blogger Ibu Sayang, at June 24, 2010 10:03 PM  

  • geram tengok mata baby tu hehe

    By Blogger zino, at June 25, 2010 6:49 AM  

  • Alfatihah buat atuk.. Ya Allah bulatnya baby tu sis..

    By Blogger Arena, at July 11, 2010 12:31 AM  

  • Al-fatihah buat arwah...
    moga tenang dan damai...
    sebak juga kita baca ni...
    sedih je...

    dan baby itu makin tembammm..comeeiii

    By Blogger Pnut, at July 26, 2010 12:16 PM  

  • dear KLM..
    alahai tembamnya baby..
    sedih nya baca pasal arwah atok tu.
    mengalir air mata saya.alfatihah utk arwah

    By Blogger HappyIrfa, at July 27, 2010 11:54 AM  

  • Kak Zar - memang dok teringat kat baby sokmo...pc pun wallpaper gambar dia....heheheheh....
    Kak Anie - Alhamdulillah baby sihat...Thanks..:)
    Ibu Sayang - Kuat nyusu tu yang jadik montel tu...hehehehe
    Bro Zino - Semua mata baby memang jernih, bersih bersinar kan...
    Arena - Bulat lagi omaknya nih..hahahahhaaha...
    Kak Pnut - Thanks Kak...Every now and then pun kids still lagi sebut sebut Atok...kenit 2 orang tu siap cakap kat Neneknya, jangan sedih..saya ada...:)
    Irfa - Baby kuat nyusu...melekap aje....Thanks dear...:)

    By Blogger KLMari, at August 05, 2010 3:11 PM  

Post a Comment

<< Home