Tales from Two Cities

Thursday, August 05, 2010

Ramadhan yang istimewa

Uwaaa !!! Makcik busy tahap dewa....Sampai tak sempat nak update blog...last update 24 Jun...Lama tuhhhh !!!! Blog feveret pun cuma sempat jengah sambil speed reading or scan gambar aje...Punca busy? Partner in crime makcik kat opis ni cuti maternity daaaa...Elok aje KLM naik keja 2 minggu, dia plak sambung cuti maternity....Dah tu time student baru nak register bulan July...Waduuuhh !!! Pandai ko planning ek Lin...sampai tak cukup tangan nak angkat phone sambil reply email yang berdentam dentum masuk. Campur lagi kena tahan telinga dengar bebelan user dok komplen itu ini, kena marah pun ada....Ni dah masuk minggu drop subject, barulah boleh bernafas lega...ngulor ker....cuci cuci mata ker...kannnn...Esok Sogo members sale, eh tetiba plak....motif???? Esok saya nak pergi tau, bos !!!!! I sukerrrr....hehehhehe...

Syukur Alhamdulillah, insya Allah rabu depan kita bertemu dengan bulan Ramadhan lagi sekali....Tuhan masih panjangkan umur kita untuk terus beribadat dalam bulan mulia nih...Tiap kali bulan Ramadhan datang especially the first day, mesti KLM teringat semula saat saat kelahiran anak KLM yang istimewa....Dia lahir selepas solat Jumaat hari pertama Ramadhan 6 tahun yang lalu. Masa tu KLM masih lagi kerja sebagai developer dan ditempatkan di office user (Per*badan*nan Put*ra*ja*ya) yang ketika tu masih di lokasi lama,
Put*ra*ja*ya gate 1 berdekatan dengan area training centre bank bank kat kawasan Uniten tu. Before break tengahari tu dah turun tanda, terus call hubby yang tengah training di Daman*sara In*tan. Bergegas dia dari sana ke Per*badan*nan Put*ra*ja*ya then sped off to U*K Per*dana. Masa tu A*KL*EH takde lagi, so kena ikut M*RR*2 yang boleh dikatakan jam manjang tak kira waktu tu....Cuak gak takut jam espcially Jumaat kan...Alhamdulillah, dipermudahkan takde jam pun. So kami balik rumah amik barang dulu..barang pun tak ready lagi....teruk tul !!!! Sambil kemas tu, stop stop jugak bile ada contraction...Buka pose dulu...minum air sikit....Barulah ke hospital. Dah 6 cm pun...Setengah jam in the labour room, lahirlah anak istimewa ini....Though I wasn't told about her condition right away...Masa dr tunjuk baby after she was born, she looked so perfect...just like her sister...and I loved her...unconditionally...till forever...:)

Dah 6 tahun berlalu, D*i*n*a or she is fondly known as I*n*t*a*n, dah ada 2 orang adik pun. Dan dia kakak yang penyayang dan caring. The moment dia dengar baby nangis aje, kalau dia tengah tidur, terus ajer dia bangun and tengok, pujuk baby...siap suakan pacifier kat baby sambil tepuk tepuk....

Kalau dulu, bila nak amik gambar dia kemain susah nak suruh dia tengok kamera betul betul. Either dia mendongak or tunduk sangat...tapi sekarang dia dah pandai posed for the camera....siap tangan buat peace, cekak pinggang, letak tangan kat bahu, peluk...sengih and look at the camera. Sudah pandai bergaya...:)

Kalau dulu, nak tunjuk tanda best...dia tunjuk jari telunjuk. Now ni sikit sikit tunjuk best dengan ibu jari...especially kalau time makan...Suka sangatla tu nak nak kalau dapat makan mee or ais cream....Mee is her favourite....Order sepinggan, janganlah berangan nak share dengan dia...Dia perabih sorang, kalau try nak amik dari pinggan dia, dia ketuk sudu kita...Marah wooo !!!

Kalau dulu, dia banyak cakap tapi dia aje faham tapi sekarang nih her vocabulary also getting better....dah banyak dia boleh cakap dan kita faham....Kiranya boleh la nak borak borak dengan dia, dia dah boleh reply dengan pantas, dah boleh bercerita dengan kita...This one memang kena banyak spend masa to converse dengan dia, encourage dia untuk bercerita, bercakap....kengkadang tanya benda simple aje....and saja tanya banyak kali....ada masa dia layan gak tapi ada masa dia malas gak kalau kita tanya banyak banyak kali...

She loves to dance and sing...Last time sibuk berdangdut, siap bergelek bagai, la ni sibuk berpoco poco dengan kakak and adik dia...bolehlah ikut step sikit sikit...Dan dia minat sangat dekat Akim AF tu...pantang nampak Akim or dengar lagu Akim, bertepuk tepuk dia....Dia juga suka sangat lagu Hafiz Masih Jelas.....Sibuk nyanyi sama and orang lain tak leh nyanyi dengan dia....

Pandai dah makan sendiri...kalau pakai sudu, lajulah sikit makan...cermat, takde tumpah/bersepah nasi...Kalau makan dengan tangan, habihlah dua dua tangan dia guna..mostly tangan kiri...Kalau nak makan tu, siap order air kat daddy dia, "Ap dua daddy !!!" Ap tu sirap....Ingat kedai mamak ke....Order 2 tu siap untuk adik dia sekali...

She's soooo much into the Coke advertisement yang brrrrrr tu...Kalau pergi McD, dia dah bagitau dia nak brrrrr...siap gelek bergegar lagi....hehehehhehe...

Dah pandai gosok gigi sendiri, tapi masih belajar lagi untuk mandi sendiri...now ni lebih kepada mandikan bilik air daripada mandi badan sendiri...:)

Lepas makan, bolehlah harap nak kemas meja...dia pun sibuk nak hantar pinggan ke sink, nak basuh semua...So untuk dia dan adiknya, KLM dah sediakan pinggan n cawan plastik.....bukan takut pinggan mangkuk pecah, pecah boleh beli lain tapi takut kalau pecah, kacanya terkena kat kids...Kang tak pasal pasal plakkk....

Now ni tengah process toilet trained....alhamdulillah so far siang dia dah diapers-free, tapi masih lagi kita yang kena bawak dia pergi toilet every few hours sebab dia masih belum reti nak bagitau yang dia nak buang air...kalau kita tanya, nak kencing tak, dia cuma cakap tak...so kalau kita terleka or dia dok main tergelak gelak, ada masa terlepas jugak...Yang best tu, dia tau dia terkencing dalam seluar, cepat cepat dia masuk bilik air, tanggal seluar, siap cebok bagai....kengkadang kalau KLM or makcik tak perasan, dia siap pi carik seluar lain, pakai sendiri...
dia takut kita marah sebenarnya....hehehehehe....pernah a few times kita caught her dalam bilik air or dalam bilik tengah carik seluar, dia akan tutup muka dia....kalau kita cakap "meh sini, mommy/nenek tak marah"...terus dia tersengih dan tanya "tak arah eh ??? "...arah tu marah la....terus peluk kita...hahahaha....kelako tul...But it will take some time untuk dia bagitau dia nak buang air...sebab masa dia nak belajar bagitau yang dia nak susu pun lama gak...before tu, kita la kena monitor pukul berapa dia nyusu...then selang berapa jam dia mesti nak susu lagi, tapi dia tak reti nak mintak..so dia akan hisap jari beria ia...so taula dia dah lapar....:) La ni dah reti dah mintak susu...tapi bunyinya lain macam...."Nak au"....Pelat....Susu jadik au....:)

Insya Allah tahun depan dia akan masuk sekolah...hmm..cemanalah dia kat sekolah nanti ek...Moga dipermudahkan...:)





















Updates on baby D*ar*in, dia dah 3 bulan setengah, beratnya 6.15 kg masa 3 bulan hari tu. Kuat betul nyusu dia nihhh...La ni bangun pagi kul 9 or 10 tu, susu mesti mau 6 oz sekali minum...Expressed milk pun dah tak cukup. Kalau petang balik kerja kul 6 lebih tu, biasa dia dah nyusu dah dalam 6 oz jugak. Lepas Isyak, kengkadang before that mesti dah nak nyusu lagi....on off la nak melekap aje sampai la dia tidur....Tidur lambat plak tu...kul 10 lebih tu paling awal....ada masa 12 lebih baru dia tidur....

Dah pandai ketawa mengelekek sekarang...kemain suka tengok cermin, tergelak gelak dia....Kuat berdukung jugak...Kalau dukung, nak dukung tegak aje, takmo baring baring...Ramai plak tegur macam rupa boy...Ada sekali tu bertembung dengan jiran kat lif, dia tegur, handsomenya baby....hehehhehe...bila bagitau ni baby girl, dia cakap macam boy....agaknya KLM teringin nak baby boy tapi tak dapat lagi, tu yang baby kuar, ada rupa boy...hahahhaha...


Labels:

6 Comments:

  • salam KLM..
    very much the same budak2 ni kan...nabila also left handed,love singing & dancing,likes to shake her body bila tgk iklan coke tu,love babies,very helpful with houseworks..etc..sama ja..umur ja tak sama...hehe.
    btw...your eldest (dania) is so pretty.

    By Blogger ieda, at August 06, 2010 12:44 PM  

  • hi..salam perkenalan. saya pun ada anak istimewa juga tp br 1thn 3 bln. Jumpa KLM punya blog dari blog ieda. Suka baca crite kebolehan intan skang. Nampak ceria aje..anyway kalau ada masa singgah la ke blog saya di yang-teristimewa.blogspot.com ya..

    By Blogger Azma, at August 06, 2010 3:17 PM  

  • Hi,how are you today?I have surfed your blog serveral times, thanks for your information and photos. I will go on to follow your blog. If you have time, you can come to my blog and feel free giving me some comment, more important thing is be follower!

    (My blog is http://sharebooksreview.blogspot.com)

    By Blogger Jack, at August 09, 2010 10:47 AM  

  • salam klm..
    menitik airmata baca en3 ni..klm mmg ibu yg tabah..semoga Dina jadi anak yg baik..utk klm n suami..

    baby ada rupa boy sikit..so next time selalu pakaikan baju2 feminin supaya nampak gegirl..hehe,nanti xdela org tegur ingat boy..

    dulu si kakak aina pun sama..muka cam sebijik ayah dia..ramai tegur ingat boy..dah pakai cekak rambut pun ingat boy..adui

    By Blogger HappyIrfa, at August 10, 2010 2:30 PM  

  • Salam KLM,

    Alhamdulillah, ibu tumpang gembira Dina dah banyak berubah. KLM & hubby yg kena bekerja keras dan byk bersabar dlm nak membesarkan anak istimewa ini. Cuma kena sentiasa ingat anak ini ujian dari Allah.

    By Blogger Ibu Sayang, at August 15, 2010 2:01 PM  

  • Kak Ieda - Seronok kan tengok their progress...:). Thanks..

    Azma - Salam kenal...Hasif comel....Sedang dalam process khatam blog awak...hehehehe....Thanks for sharing banyak info about DS kat your blog. Keep it up !!!

    Irfa - Tu aaa kan...kena carik serba serbi pink untuk kenit tu...rambut pun kena pakaikan headband tu...hehehehhe

    Ibu Sayang - Terima kasih...:)

    By Blogger KLMari, at August 25, 2010 12:36 PM  

Post a Comment

<< Home